Beneficjenci - Działalność Charytatywna

Aktywność Fundacji PKM DUDA im. Maksymiliana Duda nie ogranicza się do pomocy dzieciom. Na doraźną pomoc charytatywną, polegającą na wsparciu finansowym, mogą liczyć również placówki pomocy społecznej, szpitale oraz osoby indywidualne, znajdujące się w ciężkiej sytuacji.

Najważniejsze projekty zrealizowane w ramach tych akcji to:

Szpital Powiatowy w Rawiczu

– zakup specjalistycznych łóżek szpitalnych – 2008 rok; zakup specjalistycznych mebli – 2010 rok;  przygotowywanie corocznych paczek Mikołajkowych
Koncert charytatywny – pomoc finansowa w organizacji koncertu zespołu Farben Lehre w Domu Kultury w Rawiczu, z którego dochód przeznaczony został na rzecz uczennicy gimnazjum, cierpiącej, po ciężkim wypadku, na poważne problemy zdrowotne z kręgosłupem.

Dom Dziecka w Bodzewie

–    remont boiska.

Stowarzyszenie Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Pogorzeli

– dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego dla wychowanków.

Klub sportowy „Return” w Jutrosinie

– sponsoring.

Fundacja AMICIS z Wronek

–  zakup paczek świątecznych dla podopiecznych Fundacji z biednych rodzin.

Parafia w Jutrosinie

– pomoc w wydaniu albumu z okazji 100–lecia konsekracji kościoła Św. Elżbiety.

Zabawki dla dzieci z przedszkola terapeutycznego

– Fundacja PKM DUDA im. Maksymiliana Duda zakupiła specjalistyczne zabawki dla maluchów z przedszkola terapeutycznego Fundacji Synapsis w Warszawie. Placówka prowadzi intensywny program terapeutyczny dla dzieci z autyzmem w wieku od 2,5 do 6 lat. Celem programu jest przygotowanie maluchów do przyszłego funkcjonowania w społeczeństwie.

Organizacja Jubileuszu leszczyńskich Amazonek

– Fundacja przekazała środki finansowe Amazonkom, które obchodziły 15 lecie swojej działalności i z tej okazji zorganizowały konferencję naukową oraz zawody pływackie.

Fundacja wsparła również wiele młodych drużyn piłkarskich

Ostatnio piłkarską drużynę młodzików Awdańca Pakosław- ufundowała młodym piłkarzom stroje, które zostały wręczone przez jednego z najpopularniejszych komentatorów meczów piłkarskich – Dariusza Szpakowskiego.

Szpital Powiatowy w Rawiczu

– zakup pomp infuzyjnych dla oddziału dziecięcego Szpitala Powiatowego w Rawiczu

Żeński Turniej Piłki Nożnej o Puchar Prezesa PKM DUDA S. A.

– łamiąc wszelkie stereotypy, jakoby piłka nożna była domeną mężczyzn. Turniej został zorganizowany w Szkole Podstawowej w Kobylinie. Fundacja wsparła organizację turnieju.

Kartki Świąteczne

– W celu kultywowania tradycyjnej formy składania życzeń świątecznych, do pobliskich szkół przekazaliśmy ponad 5000 kartek świątecznych

„Uratuj ostatniego głuszca”

– Fundacja PKM Duda oraz Hunter Wild (spółka z grupy kapitałowej PKM Duda, zajmująca się skupem zwierzyny łownej) zostali patronami akcji redukcji drapieżników w regionie, prowadzonej przez Fundację Ochrony Głuszca. Głuszec to jeden z najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunków ptaków w Polsce. Można powiedzieć, że dziś ten skrajnie nieliczny ptak jest swego rodzaju symbolem wszystkich negatywnych czynników związanych z postępującą degradacją środowiska naturalnego wywoływaną zarówno przez czynniki naturalne, jak i związane z działalnością człowieka. Patronem Medialnym akcji jest Miesięcznik „Łowiec Polski”, czołowe pismo polskich myśliwych.

„Żużlowy Dzień Dziecka”

– Dla dzieci z Domu Dziecka w Sułowie zorganizowaliśmy wyjazd na mecz żużlowy drużyn Unii Leszno i Unibax Toruń. Sponsorem Generalnym tej pierwszej jest Polski Koncern Mięsny DUDA SA, donator Fundacji. Dzieci mogły poczuć niepowtarzalną atmosferę panującą na stadionie im. Alfreda Smoczyka. Dodatkową atrakcją dnia była wizyta w Parku Maszyn i na torze. Dzieci miały także okazję spotkać się z zawodnikami Unii Leszno. Był czas na rozmowy i autografy z aktualnymi Drużynowymi Wicemistrzami Polski. Mecz oglądały ubrane w koszulki leszczyńskich byków, które sprezentowała także Fundacja PKM Duda.

„Piątka dla Życia”

– konkurs organizowany wspólnie przez „Życie Rawicza” i Fundację, w którym byliśmy sponsorem głównej nagrody – wycieczki do stolicy Polski. Co tydzień najzdolniejsi uczniowie, za każdą uzyskaną ocenę bardzo dobrą oraz „szóstkę” mogli wygrać koszulkę konkursu, a po jego zakończeniu nagrodę główną dla całej klasy, w postaci wspomnianej wycieczki do Warszawy. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło podczas festynu. w Jutrosinie, a szczęśliwy kupon nosił imię Lidii Kuźni, uczennicy czwartej klasy Szkoły Podstawowej nr 3 w Rawiczu. Dzięki Lidce jej koledzy i koleżanki zobaczyli po raz pierwszy w życiu panoramę Warszawy z tarasów Pałacu Kultury, Stare Miasto, zwiedzili również Centrum Kopernika oraz Muzeum Powstania Warszawskiego.

Stowarzyszenie Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Pogorzeli

dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego dla wychowanków

Shakespeare SONETY

rogacewicz&sikora – płyta została wydana przy wsparciu Fundacji;

Pomoc indywidualna

Oskar Kaczmarek z Pasierb – Oskar urodził się z rozszczepem kręgosłupa, przepukliną oponowo – rdzeniową, wodogłowiem oraz niedowładem nóżek. Zakupiony przez Fundację aparat reziprokalny, pomoże mu w samodzielnym poruszaniu się w przyszłości.

Kamila Herkt ze Święciechowy – opłacenie zajęć rehabilitacyjnych Kamili, zmagającej się z tłuszczakiem rdzenia kręgowego.

Liwia Nowak – Liwia urodziła się z poważnym rozszczepem podniebienia i wargi. Miała również na nosku powiększającą się narośl – naczyniaka jamistego. Aby wyzdrowieć Liwia musiała przejść szereg kosztownych operacji w specjalistycznej klinice w Berlinie. W związku z tym Fundacja PKM Duda im. Maksymiliana Duda, postanowiła pokryć część kosztów operacji i przekazała 40 000,00 zł na konto Liwii.

Kornelia Gabiś z Miejskiej Górki ma niecałe trzy lata, a przeszła więcej niż niejeden dorosły człowiek. Dziewczynka od urodzenia cierpi na porażenie mózgowe, rozpoznano również u niej obustronną głuchotę i opóźniony rozwój funkcji psychomotorycznych. Konieczne jest ciągłe leczenie i usprawnianie poprzez intensywną rehabilitację ogólnorozwojową. W związku z tym, że koszty rehabilitacji są bardzo wysokie Fundacja PKM Duda im. Maksymiliana Duda przekazała fundusze na leczenie małej Kornelii.

Dawid Rolnik – Dawid pomimo swej niepełnosprawności, jest żywym i pogodnym chłopcem. Urodził się z porażeniem obu nóg, przez które poddawany jest stałej, kosztownej rehabilitacji. W pomoc w leczeniu chłopca zaangażowało się sporo instytucji. Są to m.in. Fundacje PKM DUDA, TVN, Polsat oraz Kolorowy Świat.

Nasza przyszłość zależy od nas!
A największa siła zwykle drzemie w nas samych...
image desc
Daj szansę marzeniom - niech rozwiną skrzydła i poniosą Cię w lepsze jutro, dodadzą siły do walki o szczęście
image desc
Potęga marzeń to najlepszy drogowskaz do szczęśliwego jutra
image desc
Przepis na lepsze jutro: łyżka optymizmu, garść wytrwałości, co nieco ambicji oraz marzenia
image desc
Nasza przyszłość zależy od nas!
A największa siła zwykle drzemie w nas samych...